Kunsten at sige tak

Tak er sådan et lille ord, men så enormt vigtigt at få sagt! At udtrykke taknemmelighed og påskønnelse lyder måske selvindlysende, men det er faktisk ikke noget vi kan gøre for ofte. Vi guider dig godt på vej i kunsten at sige tak!
Et kort til at sige tak

Hvorfor er det vigtigt at sige tak?

Tak er meget mere end et fattigt ord! Tak er et livsvilkår og vores svar på alt det, der bliver os forundt her i livet. 

Når vi tænker os lidt om, har vi alle nok at takke for. Tak til nære familiemedlemmer for deres ubetingede kærlighed, tak for hjælpen til den fremmede, der gav os en udstrakt hånd, tak til gode venner og kollegaer for støtte, gode stunder og man kunne blive ved i  en taknemmelig strøm. 

At sige tak er vores måde at anerkende andre og vise vores påskønnelse for stort som småt. Vigtigst af alt er tak en måde at sprede glæde i vores omgivelser!

Forskning viser endda at taknemmelighed og det at sige tak giver os selv en glæde og hæver vores energiniveau, da vi dermed opdager og værdsætter alt det gode, der er omkring os.

Selvom vi alle som oftest er opdraget fra barnsben til at sige tak for mad, tak for gaven osv. er det ikke altid, at vi er lige gode til at få sagt tak for alt det andet. Det kan vi gøre bedre!

Som med meget andet kan det virke som en uoverskuelig opgave at få udtrykt nok tak - lige indtil man da først er kommet i gang. Har du brug for et kærligt lille puf eller lidt fifs ud i kunsten at sige tak, skal du blot læse videre her.

Mange måder at sige tak på

Der er mange måder at sige tak på. Som oftest vil det være naturligt at sige tak i øjeblikket, men nogle gange kan tingene gå så stærkt, at man går glip af muligheden i nuet. Det er der heldigvis råd for!

Det er aldrig for sent at udtrykke tak, og nåede du ikke at få det sagt i tide, kan du sende et takkekort, der sætter ord på din påskønnelse. Modtageren vil da også kunne glæde sig over at læse eller genlæse dine pæne ord og søde hilsen på et tidspunkt, hvor der er tid og ro til rigtigt at kunne tage dem til sig.

Et digitalt takkekort kan sendes både til email og mobiltelefon og vil være en glædelig overraskelse i modtagerens indbakke!

Hvornår og til hvem sender man takkekort 

Som Emma Gad ville sige er det god takt og tone at udtrykke tak og sende et par personlige ord i retur som påskønnelse for enhver gunst, der er blevet én til del. 

Mange sender takkekort til deres gæster efter en særlig fest eller skelsættende begivenhed. Dette gør man for at anerkende den deltagelse, opmærksomhed og engagement man er blevet mødt med. En god huskeliste kunne være:

 • Takkekort til bryllup
 • Takkekort til kobberbryllup
 • Takkekort til sølvbryllup
 • Takkekort til guldbryllup
 • Takkekort til konfirmation
 • Takkekort til fødselsdag
 • Takkekort til begravelse og bisættelse
 • Takkekort til jubilæum
 • Takkekort til reception
 • Har du modtaget postkort, lykønskningskort og personlige hilsner er det også god stil at sende en hilsen tilbage til afsenderen som tak for opmærksomheden.

Men hvornår er det bedste tidspunkt at sende et takkekort? For at være sikker på at modtageren af dit takkekort stadig har begivenheden i frisk erindring, vil det optimale tidspunkt for afsendelsen af et takkekort for deltagelse være en lille uge til 10 dage efter selve sammenkomsten. 

Vælger du at sende dit takkekort med digital post har du endda den store fordel at du kan sende samme tekst til mange modtagere samtidig. Et ekort gør det nemt at sende personlige takkehilsner til alle dine gæster! 

Vil du sige tak for et gratulationskort, et julekort, en fødselsdagshilsen eller anden skriftlig opmærksomhed, vil det bedste være at sende et takkekort så hurtigt som muligt, gerne umiddelbart efter at du har læst din hilsen, så du ikke risikerer at komme fra det igen. 

Der behøver imidlertid ikke at have været en stor eller speciel begivenhed for at sende nogen et personligt takkekort. For denne type af takkekort eller taknemmelighedsbreve er tidspunktet for afsendelsen underordnet. 

En varm og kærlig hilsen, der udtrykker ens taknemmelighed for nogens indsats, støtte eller venskab, vil være en gestus, der vil blive højt værdsat hos modtageren uanset hvornår det lander i indbakken. 

Her er nogle eksempler på takkekort til diverse nøglepersoner, men listen vil næsten være uudtømmelig, hvis du begynder at tænke nærmere over alle de mennesker, der fortjener en særlig tak;

 • Takkekort til lærer - Har du eller dine børn haft en god studietid takket være en god lærerstab vil en varm hilsen, hvor du sætter lidt ord på din påskønnelse for deres indsats, være en sød gestus. Det samme vil selvfølgelig også gælde for pædagoger og andre omsorgspersoner.
 • Takkekort til træner - Mange foreninger er afhængige af frivilligt personale og de mennesker der bruger deres fritid på at styrke og løfte andre fortjener en særlig anerkendelse.
 • Takkekort til kollega og medarbejder - Har du en god kollega, som altid gerne giver en hjælpende hånd med et projekt eller med sin tilstedeværelse gør arbejdspladsen til et rart sted at være? Vis hvor meget du værdsætter deres indsats ved at sende dem en varm tak. Du kan også sende et flot takkekort til medarbejderen, som slutter på arbejdspladsen og på denne måde give dem et varmt minde med på deres videre færd. 
 • Takkekort til praktikant - Et praktikophold er en spændende tid og som regel fyldt med stort engagement og gåpåmod fra praktikanten. Sig tak for indsatsen og ønsk held & lykke samt god vind fremover med en sød takkehilsen.
 • Takkekort til kunder  - Loyale og gode kunder er guld værd! Send en særlig tak til din kundekreds, sponsorer, forretningspartnere og lignende for at vise din taknemmelighed for deres støtte til virksomheden gennem tiden.
 • Takkekort til sygeplejerske, læge og sundhedspersonale - Har nogen udvist særlig omsorg, da du havde allermest brug for det? At vores sundhedspersonale knokler hårdt for at passe på os er vist noget vi alle kan genkende. Måske føler du endda, at deres indsats gik udover det der stod i deres vagtplan. Sig dem en hjertelig tak med en personlig hilsen.
 • Takkekort til veninder og venner - Ofte tænker vi ikke over hvor stor betydning vores venskaber har for os. Men vores tilvalgte familie, som gode venner og veninder i realiteten kan kaldes, er afgørende for vores velbefindende. Send en tak til de mennesker, der deler deres gode råd og tid med os, sig tak for de latterfyldte stunder og for den skulder du kan læne dig op ad når der er brug for det.

Hvordan laver man takkekort

Det har aldrig været nemmere at sige tak! Du kan blot vælge mellem de mange smukke, søde, sjove, betænksomme og endda gratis takkekort, der findes på www.123kort.dk. Find det ekort, der bedst passer til situationen, tilføj en personlig hilsen, modtagerens information og din påskønnelse vil da blive sendt direkte til modtagerens email og mobiltelefon. 

Du kan også lave dit eget digitale postkort som en personlig og speciel tak. Find et foto, der passer til lejligheden, upload det og giv det et navn. Du kan nu skrive en sød hilsen til tak og vælge at tilføje fine ekstra effekter og musik til kortet inden du sender det til modtageren. 

TAK fordi du læste med!