Sjove påsketraditioner fra hele verden

I Danmark er vores påsketraditioner som oftest forbundet med god mad, gækkebreve, søde påskehilsner og nuttede påskekyllinger, men flere steder i udlandet byder påsken på helt andre skikke!
Cute rabbit sitting with basket full of Easter eggs

Alverdens sjove aktiviteter i påsken

I Danmark holder vi som oftest påskeferie og nyder fridagene ved at sende flotte påskekort til dem vi holder af. Vi mødes med familie og venner over en påskefrokost, tager på æggejagt og spiser masser af lækker chokolade.

Mangler du inspiration til aktiviteter i påsken, kan du se vores 10 perfekte påsketraditioner for store som små.

Du kan selvfølgelig også lade dig inspirere af andre kulturer! Vi har her samlet en oversigt over forskellige landes anderledes påskefejringer.

Påsketraditioner verden over

Fra klokkespil til påskekrimi og vandkrig - udlandet byder på påsketraditioner, der må siges at adskille sig væsentligt fra vores egne. 

  • Påskebål i Tyskland - I Tyskland fejres påsken med påskefester, påskemarkeder og påskebål, som lystigt brænder over hele landet i påskeugen. Skikken med påskebål menes at stamme tilbage fra en gammel frugtbarhedskult, der mente at optændingen af bål i de tidlige forårsmåneder ville beskytte de spirende marker, så høsten blev god.

 

  • Røde æg i Grækenland - Ligesom herhjemme maler man i Grækenland påskeæg. Her er røde æg et symbol på liv, men bruges i stedet for pynt til en livlig konkurrence. Hver konkurrent tager et rødt æg, der så slås imod hinanden. Vinderen er den, hvis æg ikke går i stykker! Tip: Vil du selv prøve kræfter med de røde æg, kan du med fordel begynde at samle de tørre løgskaller fra madlavningen. Når du har samlet en god portion koges løgskallerne. Lad det farvede kogevand køle helt af og læg derefter dine æg i blød i vandet. Dette vil give æggene den flotte terracottarøde farve inden æggene til sidst koges hårde. Så er du klar til græsk påskekonkurrence!

  • Polsk vandkrig - I Polen fejrer man i påsken “våd mandag”. Den gamle slaviske skik stammer fra et oldgammelt renselsesritual, der havde til hensigt at øge en piges chancer for ægteskab ved at overhælde hende med vand. I dag er det både drenge som piger, der bliver dyngvåde, når både vandpistoler, haveslanger, spande og vandballoner tages i brug for at fejre påsken.

 

  • Påskeklokker i Frankrig - Skærtorsdag bliver Frankrigs kirkeklokker stille. Ifølge legenden er det fordi at de i sorg over Jesu død har vokset vinger og er fløjet til Vatikanet for pavens velsignelse. Klokkerne vender tilbage påskedag, hvor de er fyldt med chokolade og andre gode sager til landets børn.

 

  • Påskeparader i USA - I tiden op til og under påsken findes der i USA adskillige parader i anledning af højtiden. Mest kendt er nok Mardi Gras i New Orleans, men også i New York er den årlige parade, hvor deltagere stolt viser nyt tøj og høje hatte frem blevet en folkelig tradition.

 

  • Tobak i Papua New Guinea - Varme temperaturer og høj luftfugtighed er ikke en god kombination med chokolade. Måske er det derfor at en påsketradition i Papua New Guinea betyder at menigheden i stedet for chokoladeægsjagt efter påskemessen tager på jagt i træer og buske efter gemte cigaret og tobakspakker?

 

  • Påskekrimi i Norge - Siden 1923 har påskedagene i Norge været ensbetydende med krimi-tid. Nordmændene kan hele påsken igennem hygge sig med diverse detektivserier på sendefladen i TV og mange forlag planlægger deres krimiudgivelser til at falde lige inden påske så der er spændende læsestof til ferien. Ja, selv mælkekartoner er i påsken dekoreret med små kriminalhistorier! 

 

Påskehilsner til hele verden

Selv om påsketraditionerne varierer fra land til land er et fællestræk, ud over det kristne fællesskab, at det i stort set alle lande er kutyme at sende en varm hilsen til påske til familie, venner og kollegaer.

Med et ekort til påske kan du nemt sende dine påskehilsner til både nær og fjern. Du kan endda lave dine helt egne påskekort med hvilket som helst foto!

Har du familie eller venner i udlandet eller skal du selv rejse på påskeferie, kan du på få minutter sende en digital påskehilsen direkte til email eller telefon. Du kan endda forudbestille leveringen af dine påskekort, så du kan nyde påskeferien i tryg forvisning om at dine gode ønsker for højtiden når frem til rette tid.

Her på 123kort ønsker vi dig og dine en rigtig glædelig påske!