Derfor fejrer vi valentinsdag

I dag er 14. februar synonymt med romantik, kærlige ord og søde valentinskort. Men hvis du tænker at valentinsdag er en nymodens eller amerikansk opfindelse, vil du nok blive overrasket over dagens oldgamle oprindelse! 
Den blodige historie bag valentinsdag

Sådan blev valentinsdag til kærlighedens dag

Selvom fællesnævneren er i kærlighedens tegn, må valentinsdag siges at tage sit udgangspunkt i lidt af en blandet landhandel, der byder på alt fra romerske hunulve, kristne helgener til den franske pest! 

Et historisk rids over valentinsdag kunne tage sig sådan her ud:

  • Festivalen Lupercalia
  • Fejring af Skt. Valentin
  • Kong Karl og Kærlighedens hof 
  • Den moderne valentinsdag

Det må vi hellere forklare lidt nærmere, især hvis du tænker at tage et par sjove historiske fakta med i dit personlige valentinskort i år!

Lupercalia festivalen

Nogle historikere hævder at valentinsdag har sine rødder helt tilbage til det gamle Rom, hvor romerne den 14. februar fejrede forårets komme ved at ære gudinden Juno, gudernes dronning og repræsentant for kvinder og ægteskab. 

Dagen var også startskuddet for den efterfølgende Lupercalia festival, helliget landbruget samt Romulus og Remus, brødreparret, der ifølge legenden grundlagde byen Rom. 

På stedet, hvor det mentes, at Romulus og Remus blev ammet af hunulven, der reddede dem som spædbørn, ofrede romerske præster en ged for frugtbarhed og en hund for renselse.

Gedens skind blev skåret i tynde piskelignende strimler og dyppet i dyrenes offerblod. Herefter ville lupercianske præster løbe afsted med strimlerne og på deres vej svinge piskene og deres blodsprøjt over hver eneste kvinde og markstykke på deres vej. 

Mange kvinder ville ligefrem stille sig foran de piskesvingende mænd for at være sikker på at blive ramt, da de mente at dette ville modhjælpe barnløshed og sikre dem et frugtbart skød.

Festivalen kulminerede i et kærlighedslotteri, hvor byens unge kvinder lagde deres navne i en krukke og Roms ungkarle kunne derefter trække et navn i lotteriet. Dette resulterede ofte i både forelskelse og senere ægteskab.

Fejring af Skt. Valentin

Som med mange andre før-kristne ritualer var Lupercalia festivalen ikke populær blandt de tidlige kristne paver og mange forsøgte at stoppe det de så som hedenske traditioner og barbariske Kirsten giftekniv metoder. 

I år 468 lykkedes det for paven Gelasius at dedikere dagen den 14. februar som Skt. Valentinsdag. Valentin var en kristen præst, der viede unge elskende i det romerske kejserrige under Claudius den Onde. 

Claudius havde brug for gode soldater og mente ikke at dette var foreneligt med familiefædre, der havde tankerne hjemme hos kone og børn. Kejseren forbød derfor ægteskab for alle, og forelskede par opsøgte i hemmelighed præsten Valentin, der sørgede for at kæresterne kunne blive til ægtemand og hustru.

Valentin blev dog afsløret, sendt i fængsel og dømt til døden. Mens han ventede på sin henrettelse, som angiveligt blev udført den 14. februar 269 e.kr., knyttede han nære bånd til fangevogterens blinde datter, og ifølge legenden udvirkede han et mirakel, så hun igen kunne se. 

I dette tilfælde gjorde kærligheden altså det modsatte af blind! 

Det var også til fangevogterens datter at Valentin skrev en sødmefyldt hilsen fra sit fængsel, som han underskrev “Din Valentin” - en signatur, der som bekendt hænger ved i mangt et valentinskort i dag!

Kong Karl & kærlighedens hof

I det 14.århundrede under Kong Karl den 6. af Frankrig hærgede pesten store dele af Europa. For at distrahere folket fra sygdom og lidelse indførte hoffet under Kong Karl (Charles på fransk) en festival, der skulle hylde kærligheden. 

Hvert år den 14. februar samledes hoffet for at fejre dagen i Paris med stor middag og underholdning. Festens højdepunkt var en sangkonkurrence. Her skulle hoffets mænd skrive og synge en kærlighedssang til en pige efter eget valg. Hoffets unge kvinder agerede jury og bedømte sangene, og den bedste sang og sanger blev så udkåret til årets vinder.

Kong Karl blev i øvrigt først kendt under tilnavnet “den elskede”, men efter at han blev ramt af en psykose, senere kendt under tilnavnet “Karl den Gale". 

Sådan gik Valentinsdag fra helgendag til hjerternes fest

Som nævnt tilskriver mange valentinsdag til den romerske præst, der i hemmelighed viede utallige forelskede par, blev martyr og helgenkåret. Problemet er dog, at historien byder på et mylder af martyrer og helgener ved navn Valentin, som for øvrigt var et meget populært navn i middelalderen. 

Andre kandidater til den "rigtige" Skt. Valentin er blandt andet en biskop i Terni som i 273 e.kr blev henrettet, også den 14. februar og en ligeledes helgenkåret biskop ved navn Valentin af Rätien, som har sin helgendag den 7. januar. 

Forvirringen over de mange valentiner blev til sidst så stor, at den katolske kirke i 1969 afskaffede Skt. Valentinsdag og fjernede den fra sin kalender. 

Man kan dog som bekendt ikke lægge låg på kærligheden og derfor fejres alle hjerters fest stadig den 14. februar verden over, nu slet og ret under navnet Valentinsdag i Danmark eller under det engelske navn Valentines Day mange andre steder på kloden.

Send valentinsbrev

Er du blevet inspireret af historiens vingesus til at markere dagen og sende et valentinskort? Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med skriveriet, men vil nok anbefale at spare lidt på de blodige detaljer fra denne artikel, hvis romantikken skal være i højsædet!

Her er 5 gode forslag til hvad du i stedet kan skrive i dit kort til valentinsdag

  • I går, i dag, i morgen - jeg elsker dig for altid!
  • God valentinsdag - jeg håber, den bliver fyldt med glæde og kærlighed!
  • Kærligheden overvinder alt. Du har mit hjerte for altid!
  • Glædelig valentinsdag - vores kærlighed er en for historiebøgerne.
  • Hver dag med dig er som valentinsdag, min elskede!

Når du er færdig med at skrive dit kort til valentinsdag er det tid til at sende det. Med et ekort kan du vælge at sende dit postkort med det samme og det vil da kunne være hos din mand, kone, kæreste eller nære venner og familiemedlemmer på få minutter.

Vi anbefaler dog at du forudbestiller leveringen til om morgenen den 14. februar, både så dine kærlige ord kan vække glæde helt fra morgenstunden, men også fordi at en kærlighedserklæring ikke skal virke som en eftertanke, hvis den først dumper ind i indbakken lidt i midnat. 

Længe leve kærligheden! Glædelig valentinsdag.