Glædelig valentinsdag - kort & godt om de søde, romantiske hilsner

Historien bag de første valentinskort, hvem sender man kærlige valentinshilsner til og hvad kan man skrive i sit postkort til valentinsdag? Vi guider dig igennem alt du behøver at vide om dagen for kærlighedsbreve og søde beskeder.
Pindsvin holder blomster valentinsdag

De første valentinskort

Valentinsdag menes at have sit navn efter den romerske præst Valentin, der fra sit fængsel udvekslede søde beskeder med fangevogterens datter og underskrev sine breve “din Valentin” og dermed blev afsenderen af det allerførste valentinskort.

Vil du vide mere om den fortælling og den overraskende historie bag valentinsdag op gennem tiden finder du alle de blodige detaljer og sjov baggrundsinformation i artiklen Derfor fejrer vi valentinsdag

Valentinsdag i poesien

Igennem tiden blev valentinsdag til den hjerternes fest, som vi kender i dag. Det har nogle af poesiens “store, gamle” været med til at sørge for:

 • - Den britiske forfatter Geoffrey Chaucer skrev i sit poetiske værk "Fuglenes parlament" i 1300-tallet om hvordan Moder Natur lader fuglene vælge deres mage for livet som optakt til valentinsdag:

For this was on Seynt Valentynes day,

Whan every foul cometh ther to chese his make”.

 • I 1415 skrev Charles, hertugen af Orleans, det der i dag betegnes som det første officielle valentinskort. Brevet kan i dag ses på “The British Museum”, men er dog ikke et postkort, som dem vi kender i dag. Charles var blevet fængslet som en brik i det magtspil, der rasede mellem hans far og farbror. Fra sit fængselskammer skrev Charles disse linier i et digt til sin elskede hustru: 

“God forgives him who has estranged

Me from you for the whole year.

I am already sick of love,

My very gentle Valentine.”

 • Shakespeare brugte i 1500-tallet hyppigt Valentinsdag og referencer dertil i sine romantiske værker. Blandt andet refererer han i “En skærsommernatsdrøm” til Chaucers digt og har opkaldt ikke mindre end to af sine karakterer efter Valentin. Mest berømt er dog nok disse linier fra Ophelias sang i “Hamlet”.

“Tomorrow is Saint Valentine’s day,

All in the morning betime,

And I a maid at your window,

To be your Valentine.”

Med alle disse romantiske referencer er det måske ikke så mærkeligt at det allerede i renæssancen var blevet populært at begave sin elskede med illustrerede kort og smukke kærlighedsbeskeder på valentinsdag. 

Populære valentinskort

Selvom mange i dag tror at Valentinsdag må være en amerikansk opfindelse, er det faktisk ikke før 1847 at valentinskortene gør deres indtog i USA. Her modtager Esther Howland et valentinskort sendt til hende fra England, hvor skikken som nævnt har været udbredt i flere hundrede år. Esther øjner en lys idé og starter sin egen produktion af valentinskort. Interessen eksploderer og Esther omsætter få år senere kærlighedskort for flere tusindvis af dollar.

I 1930'erne er det blevet så populært at sende valentinskort til sine kære, at den 14. februar er blevet til postvæsenets travleste dag kun overgået af julekortene i forsendelsestal. 

I dag flyver amorinerne som aldrig før og der sendes over en milliard postkort til valentinsdag - alene i USA!

Hvem sender man valentinskort til

De store mængder af kærlige postkort kan måske undre - for er der virkelig så mange kærestepar og ægtefolk, der udtrykker deres kærlighed til hinanden gennem et valentinskort? 

Svaret er ja, men derudover er der også tradition for at valentinsdag ikke blot er en dag, hvor kærligheden mellem kærester og gifte par kommer til udtryk. Alle hjerters fest giver nemlig også en kærkommen mulighed for at vise sin hengivenhed overfor sine nærmeste og fortælle dem hvor meget man værdsætter dem på valentinsdag. 

Her er lidt ideer til hvem der bør befinde sig på din modtagerliste på valentinsdag:

 • Din hustru eller mand
 • Din kæreste
 • Din søster eller bror
 • Dine børn og børnebørn
 • Din mor og far
 • Dine bedsteforældre
 • Dine bedste venner og veninder.

Hvilken type af valentinskort du sender vil selvfølgelig være afhængig af modtageren. 

Skal du sende et valentins-postkort til din mand eller hustru, vil et romantisk og kærligt valentinskort, der udtrykker hvor meget du elsker jeres liv sammen være et oplagt valg. Et godt grin er heller aldrig af vejen når man har været sammen længe og et sjovt valentinskort vil kunne ramme lige så meget plet som amors pil! 

Er du i et nyt kæresteforhold vil en kærlig eller måske fjollet valentinsbesked være en god ide og er det et valentinskort til dine forældre, søskende eller gode venner vil søde ekort til valentinsdag fyldt med blomster og ren nostalgi være en ideel mulighed for at lade dem vide, at også de er i dine tanker.

Du kan også nemt lave dit eget valentinskort! Gå på jagt i gemmerne i foto arkiverne, find et godt billede af modtageren, et foto af jer begge to sammen, eller måske af et sted, der har en særlig betydning for jer. Tilsæt flotte effekter som hjerter eller stjernedrys, lidt sød musik og på få minutter har du dit helt unikke og personlige digitale valentinskort.

Hvad kan man skrive i et valentinskort

Det kan være svært at udtrykke så store følelser som kærlighed og hengivenhed i ord. 

Mangler du lidt inspiration til din korttekst til valentinsdag, giver vi dig her flere forslag til at komme godt i gang med dit valentinskort.

Romantiske ord & kærlighedserklæringer til hende eller ham

 • Du er mit lys, mit liv og min lykke. Du er min store kærlighed. Glædelig valentinsdag!
 • En drøm, der blev til virkelighed, et ønske, der gik i opfyldelse. Det er du for mig!
 • Før jeg mødte dig, var alt lidt kedeligt og gråt, nu ser jeg hele verden i farver!
 • På valentinsdag, til jul og på min fødselsdag samt alle dagene imellem priser jeg mig lykkelig for at have dig ved min side!
 • Nu kender jeg betydningen af de 3 smukkeste ord i verden: Jeg elsker dig!

Romantiske citater om kærlighed - inspiration til valentinskort

 • Hvis du lever til du bliver 100, så håber jeg, at jeg bliver 100 år minus en dag, så jeg aldrig skal leve uden dig - Peter Plys
 • Du er mit hjerte, mit liv, min en og eneste tanke - Sir Arthur Conan Doyle
 • Man er elsket fordi man er elsket. Kærligheden behøver ingen begrundelse — Paulo Coelho
 • Jeg elsker dig ikke for den, du er, men for den, jeg er, når jeg er sammen med dig - Roy Croft
 • Kærlighed er én sjæl i to legemer - Aristoteles

Søde valentinsbeskeder til kæreste, gode venner og nær familie

 • Hvor er jeg heldig at have dig i mit liv, god valentinsdag!
 • På valentinsdag tænker jeg på dem, der står mig nær, og nok på dig især!
 • Du er min sjæleven - så behøves der ingen valentin!
 • Din støtte, hengivenhed og dit venskab er de tre vigtigste ting i mit liv!
 • En dag som i dag skal du vide, at med dig ved min side, så er livet en leg! Hvor er jeg heldig at kende dig!

Søde og sjove citater om kærlighed - inspiration til valentinskort

 • Det er godt at have en kuffert fuld af penge, men det er endnu bedre at have et hjerte fuld af kærlighed - Pippi Langstrømpe
 • Kærligheden tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt… - Paulus, Kærlighedens evangelium
 • At være dybt elsket giver dig styrke, mens det at elske nogen dybt giver dig mod - Lao Tzu
 • Glæden er som et lys – tænder du det for andre, falder dets skin tilbage på dig selv - Carit Etlar
 • Du er præcis som øl, bacon og chokolade; du gør alting meget bedre - Ukendt.

Når du skal skrive en personlig hilsen fyldt med hjertevarme, er vores absolut bedste råd, at du tager et øjeblik og tænker på personen, der skal modtage dit valentinskort. Hvilke minder dukker frem, hvilke følelser vækker disse minder hos dig og hvorfor? Hvad gør dig glad når I er sammen og hvilke kvaliteter sætter du allerstørst pris på ved din kone, mand, kæreste, ven eller forælder?

Nedfæld disse tanker og så har du et ganske godt udgangspunkt for en personlig og kærlig hilsen til valentinsdag.